(F)ight (T)o (D)efeat

Internet, Martin Comments Off on (F)ight (T)o (D)efeat

FTD Ik hang nu inmiddels al ruim 10 jaar rond op usenet, eerst alleen in de tekstgroepen en later kwam daar het fenomeen binaire bestanden bij. Eind 2001 zag ik met regelmaat de term FTD terugkomen in diverse groepen en na enige tijd ben ik eens op zoek gegaan wat dit nu betekende. Het bleek een beginnende community te zijn waarin mensen elkaar tipte waar wat stond op usenet en elkaar hielpen om iets compleet te krijgen door het aan te vragen in de desbetreffende groep waarin iets stond. Sinds die tijd (12-01-02) ben ik een trots en actief lid van deze community. FTD staat voor Fill Threads Database wat min of meer zeggen wilt “het aanvullen (fillen) van incomplete bestanden (threads) op usenet, beter bekend bij het grootste deel van de gebruikers onder de naam “nieuwsgroepen”

Stichting Brein, wat staat voor Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland, is de waakhond betreffende het copyright in Nederland. Deze club behartigd de belangen van diverse organisaties om de zogeheten “internet piraterij” tegen te gaan. Dit doen ze in mijn optiek door het grote publiek te “mis-informeren” en de door hun verdachte personen te intimideren als zowel te criminaliseren. Het downloaden wordt stelselmatig bestempelt als “illegaal downloaden” terwijl het voor eigen gebruik downloaden van media bestanden (muziek en films) in ons land geheel legaal is, zelfs als dit afkomstig is uit zogeheten illegale bron. De Nederlandse media noemt het door toedoen van onder andere de Stichting Brein ook altijd illegaal downloaden, dit is dus het mis-informeren van het grote publiek en het bestempelen van mensen die een mp3 bestand downloaden als crimineel. Internet gebruikers die in de ogen van de Stichting Brein in overtreding zijn worden geïntimideerd om hun activiteiten te staken door te dreigen met een rechtszaak en hoge boetes toe te zeggen, de meesten zwichten hier al voor en moeten een verklaring ondertekenen waarin ze moeten beloven hetgeen waaraan Stichting Brein ze schuldig acht te staken op straffe van een fikse boete.

Sinds kort richt de Stichting Brein zijn pijlen op usenet en verklaarde dat community’s zoals FTD illegale verspreiding van muziek en films zou faciliteren en bevorderen. Ook na overleg tussen Stichting Brein en FTD, waarna er een aantal aanpassingen kwamen in het programma, was het volgens Stichting Brein niet voldoende en FTD blijft in de ogen van deze stichting illegaal. Ronald Sievers, de bedenker van FTD is het zat en gaat in samenwerking met ICT Jurist Arnoud Engelfriet in de aanval. Op de website (F)ight (T)o (D)efeat kun je er alles over lezen. ook heeft Arnoud Engelfriet op zijn Blog er een artikel over geschreven en dat is hier te vinden.

Ik juich dit initiatief natuurlijk van harte toe en steun FTD hierin, het moet maar eens afgelopen zijn met de uitlatingen van de Stichting Brein.